19. helmikuuta 2010

Muumit merellä

Tulin juuri klo 8 alkaneesta Muumit merellä -näyttelyn lehdistöinfosta. Kerrankin aikainen ylösnousu. Olen iltaihmisiä ja parhimmillani silloin. Nyt tuntuu kuitenkin pirteältä, sillä aikainen ylösnousu (klo 6) ei tuntunutkaan yhtään pahalta. Muumit vetivät minut hereille!

Tove Janssonin Muumit juhlivat tänä vuonna 65-vuotistaivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi järjestetty Muumit merellä -näyttely on avoinna Stockmannin Argoshallissa tämän kuun loppuun.

Nyt Muumit ja Arabia ovat hyvällä asialla, sillä jokaisesta Arabian Iltapurjehdus-mukista lahjoitetaan kolme euroa WWF:lle Itämeren suojelemiseen. Hieno juttu. Itämeri pitää saada puhtaaksi ennen kuin se lopullisesti tuhoutuu. Kaikki voimme olla projektissa mukana, kuka mitenkin. Yksi tapa on ostaa Iltapurjehdus Muumi-muki.

Aika jänskä juttu, että Tove Janssonin ensimmäinen muumikirja oli nimeltää Muumit ja suuri tuhotulva - Småtrollen och den stora översvämningen. Ajatelkaa, miten ajankohtainen asia tulva on tänään niin Suomessa kuin maailmalla. Helsingissä olemme jo saaneet kokea, miten pelottava tulva voi olla. Muutama vuosi sitten Kauppatori lainehti ja katastrofi oli lähellä.

Voitte olla luonnonsuojelutyössä mukana myös liittymällä jäseneksi Suomen luonnonsuojeluyhdistykseen. Itse olen jo monta vuotta kuulunut Helsyyn eli Helsingin luonnonsuojeluyhdistykseen ja tehnyt aktiivista luonnonsuojelutyötä. Yhdistyksellämme on tänä vuonna juhlavuosi: Helsy täyttää 40 vuotta. Olen Helsyn jäsenlehden Takiaisen päätoimittaja ja maaliskuun lopussa ilmestyy juhlavuoden erikoisnumero, jota parhaillaan kiivaasti teemme.

Luonnonsuojelu ei ole enää jonkin erityisryhmän tai valtion harteilla,vaan se kuuluu jokaisen kansalaisen velvollisuuksiin. Emme voi odottaa vieressä, että joku muu toimii: on toimittava itse! Omilla teoillamme ja jokapäiväisillä arjen valinnoilla parannamme elinympäristöämme. Mietimme millä liikumme, mietimme mitä syömme ja mietimme miten säästämme vettä ja energiaa. Kaikki lähtee pienestä. Kyse on tahdosta.
Iltapurjehdus-mukin myynnistä menee osa Itämeren suojeluun.

  Oikein rentouttavaa viikonloppua kaikille nykyisille ja tuleville luonnonsuojelijoille!

"Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat." (Muumipappa ja meri, 1965)

Ei kommentteja: