31. tammikuuta 2010

Hyväksytkö sinä turkistarhauksen?

Gloria-lehden uusi päätoimittaja Sami Sykkö puolusti turkisteollisuutta viime perjantain Nyt-liitteessä. Hän sanoi antavansa kaiken tukensa Suomen turkisteollisuudelle ja kehui turkiksien, etenkin chincillan pehmeyttä. Luin Samin sanomisia tyrmistyneenä ja pettyneenä.
Onko hän tosissaan? Monet Euroopan maat, kuten Britannia ovat kieltäneet kokonaan turkistarhauksen. Suomessa vain turkistuotanto mennä porskuttaa eteenpäin kuin ei oltaisi kuultukaan mitään eläinten kärsimyksistä, ympäristö- tai eettisistä näkökulmista, puhumattakaan valistuneen nykyihmisen halusta  luopua turhaakin turhamaisempaa gloriaa ja luksusta naiselle tarjoavista turkiksista. Niitä yksinkertaisesti ei tarvita, ei lämmittämään eikä myöskään muodin, statuksen tai glamourin vuoksi!

Olen työskennellyt toimittajana kauan. Ennen sisustuspuolelle siirtymistäni tein kauneus- ja muotijuttuja. Muistan ainoastaan kerran ottaneeni turkispuuhkan muotikuvaukseeni. Sekin oli ajattelemattomasti tehty. Periaatteenani on tuon ainoan kerran jälkeen ollut se, etten omassa työssäni edesauta turkistuotannon kehittymistä vaan pyrin omilla esimerkeilläni  sen lopettamaan. Minun jutuissani ei nähdä aitoja turkiksia enkä mene muotinäytöksiin, jos tiedän, että siellä esitellään turkkeja. Päätökseni on ehdoton.

Yritän prostestoida turkistuotantoa vastaan rakentavasti. Ymmärrän hyvin tarhaajia, joiden leipä on kiinni turkiseläimissä. Suomessa on yli 5 miljoonaa turkiseläintä ja noin 1300 turkistilaa. Jotta tarhaaminen Suomessa saataisiin päättymään, pitäisi tarhaajille taata jokin muu elinkeino omalla paikkakunnallaan sekä koulutusta uuden työn saamiseksi, kohtuullinen korvaus tarhauksen lopettamisesta ja tuntuva starttiraha uuden, eettisen elinkeinon  tai yrityksen perustamiseksi.
Keskimäärin yhdellä turkiseläimellä, esim. siniketulla on elintilaa vain 0,8 neliömetriä. Ketun reviiri luonnossa sen sijaan on useita neliökilometrejä. Jos joku vielä väittää, ettei kettu muka kärsi häkissään, hävetköön.

Vaikka Suomessa on nyt kovat pakkaset ja lämpimiä vaatteita tarvitaan, turkkia pitävät ainoastaan rikkaat tai liian hienot naiset. Minua hävettää naisena kulkea kaupungilla kun näen kanssasisariani pukeutuneena kettuun, minkkiin ja chincillaan. Montako minkinnahkaa uppoaa täyspitkään turkkiin? Riittääkö 20? Tuskin. Milloin ne Lahden MM-kisat oikein olivat? Eräs julkisuudessa hyvin tunnettu ystävättäreni purjehti kisojen avajaisiin täyspitkässä kettuturkissaan. Kysyin, miten hän uskaltaa (ja kehtaa) pukeutua turkkiin? Pian hän joutui paikalla olleiden ulkomaalaisten pilkan kohteeksi. Ulkomaalaiset huutelivat hänelle turkisvastaisia lauseita. Muualla Euroopassa oltiin jo tuolloin paljon tietoisempia eläinten oikeuksista.

No, nyt saatan paasata, mutta paasaan kyllä asiasta. Turkistarhaus kuormittaa myös välillisesti ympäristöä valmistettaessa rehuja, kuljetettaessa turkkeja käsittelyä varten sekä käsiteltäessä turkiksia voimakkailla kemikaaleilla. Pohjavesialueilta tarhat ovat saaneet poistumiskäskyn jo vuosia sitten, mutta moniko on liikahtanutkaan. Ulosteista tulevat ammoniakkipäästöt edistävät kasvihuoneilmiötä ja rehevöittävät vesistöjä. Mitähän vielä? Syitä turkistarhauksen lopettamiseen on tuhansia.
Mutta pahin, mitä voi tehdä, on ryhtyä "kettutytöksi" ja mukamas vapauttaa eläimet luontoon. Eläin, joka on syntynyt tarhaan eikä ole oppinut saalistamaan elantoaan, menehtyy välittömästi luontoon päästessään. Se on yhtä avuton kuin koiranpentu. Jos siis aktivoidut suojelemaan eläimiä, älä toimi vastuuttomasti!

Sami Sykkö on minun mielestäni selityksen velkaa. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta Sami hyvä, sinun ehkä olisi pitänyt säästää turkistuotantoa suosiva mielipide Gloriaan, jonka lukijoissa tai mainostajissa saattaa olla enemmän turkismyönteisiä ihmisiä. Mene ja tiedä.

Oma Lumi-kissani rakastaa lunta, mutta on kerrallaan ulkona vain pari minuuttia. Jos rakastat eläimiä, suojelet niitä. Niin yksinkertaista se on.

4 kommenttia:

Ainosofia kirjoitti...

Hei Paula (Pablo),
kirjoititkin täällä arasta aiheesta...
Itse olen eläinrakas ja mielipiteeni on siten selvä.

Onkohan tuota kukaan käsitellyt oikeasti - mitä tuossa kirjoitit, että nahantuottajille taattaisiin joku muu toimeentulo. Kannattaisin ehdottomasti.

Voi tuota Budha-patsasta makoilemassa. Tuosta tulee väkisinkin hyvälle tuulelle :)
Pitäisi meilläkin olla enemmän tuollaisia hyväntuulen tuojia.

Kiitos kommentistasi koskien sitä lehtijuttua.
Sitäkin mietin, että "uskallanko" edes koko keskustelua avata.
Mutta kun itse olen törmännyt pari kertaa kyseiseen asiaan ja olen kuullut siitä muualtakin niin tahdoin vähän herätellä kysymyksiä.

Tottakai on välimatkat ymmärrettäviä hidasteita ja esteitä :)

Mukavia matkamuiseteloja viikkoosi :)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. Onneksi muodin ja sisustamisen alalta löytyy hyviäkin toimittajia.

Kunnosta ja sisusta kirjoitti...

Kiitos anonyymille kommentista. Jatkossakin tässä blogissa otetaan kantaa ja taistellaan vääryyttä vastaan kauniita asioita unohtamatta.

CallunaV kirjoitti...

Heippa!

Loistava kirjoitus ja oikein hyvä mielipide ;) En ole seurannut Samin tekemisiä kovinkaan paljon tähän mennessä, mutta nyt viimeistään tiedän jättää Glorian hyllyyn ja kehottaa ystäviänikin niin tekemään.

Toivon todella, että muotimaailman sisälläkin turkistuotannon eettiset ongelmat nousevat vahvasti esille. Ja toivon myös, että muotimaailma ei usko turkistuottajien bluffiin muuttaa tuotanto muka eettiseksi sertifiointijärjestelmillä (esim. Saga Furs), jotka ovat todellisuudessa aivan vailla pohjaa.

Ja Ainosofia, ainakin Animalia lähestyy turkisalan lakkauttamista nimenomaan tuolla vaihtoehtojen tarjoamisella kasvattajille. Valtiolla on jo monia maaseudun rakenneohjelmia, joissa pyritään työllistämään peltonsa pakettiin laittaneita viljelijöitä yms., joten ajatus ei ole mitenkään utopistinen =) Ja suurimmalle osalle turkistarhaajista tarhaus on vain sivuelinkeino muutenkin.

Parempaa huomista toivoen,