10. toukokuuta 2010

Malja keväälle, rakkaudelle, työlle ja vihreydelle!

Näin siirryttiin suoraan talvesta vihreän maailmaan  - kevääseen! Lunta näkee enää lumenkaatopaikoilla likaisen katuhiekan alla. Tienvarsien leskenlehdet olivat kukassa jo viikkoja sitten. Kevät rynnii voimalla. Aina liian nopeaa on sen tulo. Ei ehdi, ei millään sen mukaan.
Minä Tampereen (työväen) vapussa keskustorilla!
Mielen valtaa voimattomuus. Vielä äsken oli kirkkaita suunnitelmia siitä, mitä kaikkea ehdin tehdä kotona ja mökillä ennen kevätsesongin alkua. Piti maalata mökin kammarin katto, rapsuttaa halkeillut maali lopullisesti leivinuunista pois, tilkitä ja maalata uudelleen, tapetoida kammari, maalata ikkunanpuitteet...
Entäs kotona? Siivota, siivota ja siivota, vapauttaa nurkat kaiken maailman rojusta, vaihtaa verhot, kerätä kirpparille myytävää, selkeyttää sisustusta... Mitään en ole ehtinyt tehdä. Vain töitä ja opiskelua. Onhan sekin jotain. Tai oikeastaan aika paljon, sillä rakastan työtäni ja estetiikan opiskelua yliopistossa.
Rakastan? Paljon sanottu, mutta jos jotain rakastan, se on mies, Lumi-kissa,  työ ja opiskelu, siinä järjestyksessä. Mutta ellei olisi työtä, en voisi opiskella enkä varmaan omistaa kissaa. Mitenkähän olisi miehen laita? Taidankohan rakastaa myös elämää...
Myös kakkuaika alkoi.
Tämä on muuten tosi herkullista Ellen Svinhufvudin kakkua, jonka teki ystäväni Marja-Liisa.
Kakun ohjeen laati Saara Törmä Maku-lehteen

Ellen Svinhufvudin kakku 

8 palaa

Pohja

3 1/2 dl tomusokeria

6 kpl valkuaista

150 g manteleita (jauhettuna)



Täyte ja kuorrute

1 1/2 dl kahvijuomaa

5 rkl sokeria

1 1/2 dl laktoositonta vispikermaa

300 g voita (laktoositon)

100 g manteleita (jauhettuna)



Pinnalle

25 g manteleita (lastuina)

2 rkl tomusokeria

Vuoraa 2 peltiä leivinpaperilla. Mittaa sokeri ja valkuaiset kulhoon ja vatkaa niitä sähkövatkaimella noin 20 minuuttia, kunnes vaahto on muuttunut sitkeäksi. Lisää lopuksi mantelijauhe varovasti sekoittaen.

Jaa marenkiseos pelleille neljään osaan ja levitä noin 25 x 18 sentin suorakaiteiksi. Pane molemmat pellit yhtä aikaa uuniin ja paista pohjia 125 asteessa noin 1 1/2 tuntia, kunnes ne ovat täysin kuivuneet. Vaihda peltien paikkaa muutamia kertoja paiston aikana. Irrota pohjat varovasti lastan avulla ja jätä jäähtymään uuniritilän päälle.
Sekoita kuuman kahvin joukkoon sokeri. Lisää kerma ja anna seoksen jäähtyä. Vatkaa voi vaahdoksi. Vatkaa kahvi-kermaseosta voihin pienissä erissä. Lisää lopuksi jauhetut mantelit. Jaa täyte täysin
jäähtyneille pohjille ja tasoita. Pinoa kakku.

Paahda mantelilastuja paistinpannulla miedolla lämmöllä, kunnes ne saavat väriä. Jäähdytä lastut ja painele niitä kakun pintaan.

Siivilöi koristeeksi vielä tomusokeria ja nosta kakku jääkaappiin viilenemään ennen tarjoilua.

•Tälle ihanalle kakulle on antanut nimensä kolmannen presidenttimme vaimo, Ellen Svinhufvud. Hän ihastui rapeaan, vienosti kahvilta ja manteleilta maistuvaan kakkuun ikihyviksi. Kahvipöydässä se on
omimmillaan, mutta raikkaiden hedelmien kanssa tarjoiltuna kakku on myös juhlava jälkiruoka.

Marja-Liisa koristeli kakun raikkailla mansikoilla. Nam!

3 kommenttia:

Arja kirjoitti...

Ihana kakku:-))Mukavia kevätpuuhastelu hetkiä sinulle!

Ainosofia kirjoitti...

Heips,
pitäneepä joskus kokeilla tuollaista herkkua :)
Kunhan nämä atkinssit vähän helpottavat.

Anonyymi kirjoitti...

Moi,
Vaikka olisi alleja tai atkinssejä, pieni pala kakkua ei pahaa tee.