12. marraskuuta 2010

The Church of the Saviour on Spilled Blood - Verikirkko Pietarissa

Tänään oli ohjelmassani Verikirkossa vierailu. Kirkko tai oikeammin muistomerkki on aivan lähellä Suomi-taloa, siis paikkaa, jossa asun. Onhan se hieno tuo Church of the Saviour on Spilled Blood, Verikirkko, joka rakennettiin samalle paikalle, jossa tsaari Aleksanteri II murhattiin. Kirkkoa rakennettiin 1883-1907. Kirkon edusta on kuin mikäkin markkinapaikka. Myynnissä muistoesineitä, "puukuklia" ja  -"maatuskoja", avaimenperiä, huiveja, myssyjä, ihan mitä vain. Hääparit käyvät kuvauttamassa itsensä kirkon edustalla. Vihkimisiä ei kirkossa suoriteta ja harva tekee ristinmerkkiä kirkkoon saapuessaan. Nähtävyyshän se onkin enemmän kuin pyhä paikka.
Sisälle maksaa 320 ruplaa eli runsaat 7 euroa. Hienoinen pettymys, sillä kirkko oli sisältäkin melkoinen turistirysä. Kaunista toki, kuten kuvista voitte huomata.
Onkohan niin, että mitä enemmän tässä maailmassa näkee, sen vähemmän enää mikään oikein kovasti ravistaa. Kauneudellakin on rajansa. Kauneuteen voi turtua. Ei näitä mosaiikkitöitä enää käsitä todeksi. Että joku on nämä joskus tehnyt meidän töllisteltäväksemme. Tuskinpa. No, rumaa näkee vastapainoksi myös täällä Pietarissa. Ei tarvitse muuta kuin kurkistaa sisäpihoille tai poiketa 20 metriä sivukadulle. Julkisivut pidetään kullattuina, mutta siihen se taitaa jäädäkin...

Rihkamakauppa (kivoja tuliaisia, ei siinä mitään) voi hyvin Verikirkon edustalla.
Verikirkko on hivelevän kaunis kirkko lähellä asuinpaikkaani.
Mihinkähän yksityiskohtaan kiinnittäisi katseensa?
Kattomosaiikkeja.
Seinämosaiikkeja.
Lattiataidetta.

4 kommenttia:

Ainosofia kirjoitti...

Hei Paula :)

Terveisiä vaan sinne Pietariin.
Olisipa joskus mukava päästä käymään sielläkin.

Kiitos kommentistasi kovasti.
En tiedä missä minun lehtijuttu meni tai oikeastaan miksi meni pieleen.
Toimittaja ei ymmärrä reaktiotani jos otsikossa lukee "sotilaan koti" vaikka en tosiaankaan ole sotilas, vaikka puolustusvoimissa olenkin töissä.

Enköhän joskus toivu.

Voi hyvin!

Anonyymi kirjoitti...

Sotilaan koti? Tosiaan aika kummallinen otsikko, kovin militäärinen. En yhdistä lainkaan sinuun. Ja muutenkin. Tuo ei mielestäni sovi sisustusjutun otsikoksi. Kyllä se siitä.

Ainosofia kirjoitti...

Olen kyllä kyseisessä työpaikassa, mutta en sotilaana.
Saivat raflaavamman otsikon noin :(

Kunnosta ja sisusta kirjoitti...

Juu, ymmärsin. Mutta eihän se ollut iltapäivälehti vaan hieno Sara. Ei siellä olisi tarvinnut raflata. Minä olisin pannut otsikoksi Raflaavan valkoinen koti. No joo, en...Moi "sotilas"!