Temppeliaukiolla ja rappumatkan etapeilla oli muitakin pyhiä patsaita, joilla kaikilla varmasti oli jokin merkitys varsinaisen pääkohteen näkemisen ja kokemisen kannalta.
Makaava Buddha on peräti 30 metriä pitkä. Hyvin lempeä ja hymyilevä "Hän" oli ilmeeltään, varpaatkin esimerkillisen kauniit.
Buddhan vartalossa oli suuri hakaristi, jota on pidetty natsi-Saksan symbolina.
Buddhalaisille hakaristi symbolisoi kuitenkin Buddhan jalanjälkeä. Hakaristi tuo onnea ja se on merkki hyvästä elämästä, siis täysin päinvastainen symboli kuin pahaakin pahempaa symbolisoiva natsiristi.
Paikalliset viipyivät Buddhan äärellä pitkään nautiskellen eväitään. Vietnamilaisten on ainakin kerran elämässään nähtävä tämä uskomattoman suuri Buddha. Niin taisin tehdä minäkin, sillä tuskin koskaan enää kipuan Ta cu-vuorelle. Muistot elävät valokuvissa ja mielikuvissa. Ihailkaapa tekin.
Gondolihissistä avautuivat huikeat maisemat Vietnamin maaseudulle.
Temppeliaukiolta noustiin makaavan Buddhan luo vielä lähes 300 rappusta.
Paljain jaloin suitsukkeita sytyttämään.
Tällä aukiolla olen jo puolessa välissä matkaa. Jännitys tiivistyy: kohta näen Vietnamin suurimman Buddhan.
Siinä se on!
"Hänen" ilmeensä on lempeä ja hyväntahtoinen.
Kaunis varvasrivi.
Buddhalaisille hakaristi symbolisoi hyvää ja onnellista elämää.
Ihmettelin kauan, mitä pyhien paikkojen värikkäät viirit symbolisoivat. Nyt tiedän: viirit ovat rukousnauhoja. Uskomuksen mukaan viireissä olevat rukoukset kulkeutuvat tuulten olkapäällä ylempänä oleville jumalille. Onpa kauiisti ajateltu tuo tuulten olkapäällä... Tasanne, jossa viirit olivat, sijaitsi paljon alempana kuin Buddha.
Lähetän kaikille onnellisen perjantain toivotuksen talvisen pakkastuulen olkapäällä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti